Sitene Ekle Elektra V5 Kullanim Kılavuzu Resimli Anlatım ~ Elektra Destek,Satış Marmaris, Bodrum

Elektra V5 Kullanim Kılavuzu Resimli Anlatım

Merhaba. bu yazımıda size Elektra V5 kullanımını giriş seviyesinde resimli olarak anlatacağım. Herhangi bir destek veya sorununuz için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

Süzme (Filtreleme )

İlk satır süzme yapmak için kullanılmaktadır. Tek seferde birden fazla süzme yapabilirsiniz.
İçerisinde geçen harflere göre süzme yapmak istiyorsanız  “%” işaretini kullanmak, aynı odada konaklayan ikinci ve diğer kişileri bulmak için ise direk bulmak istenilen misafirin ismini yazmak yeterli olacaktır. Misafir kaçıncı misafir olursa olsun listede belirecektir. Yapılan süzmeler sol alt kısımda da (1) gösterilmektedir. Süzmeden kurtulmak için X işaretine tıklamak yeterli olur. Süzme alt değerleri (2) en altta gösterilmektedir.








Sıralama
Listeyi sıralamak için kolon başlıklarına tıklamanız yeterli olacaktır. Sıralamayı tersine döndürmek için yeniden kolon başlığına tıklayabilirsiniz. 



Kolon Tasarımı



Kolonları görünür veya görünmez hale getirmek için liste ekranının sol üst köşesinde bulunan ufak kutucuğa tıklayıp (Örnekte KNO başlığının hemen solunda * işareti ile gösterilmiş.) açılan kutuda istediğiniz kolonu seçip  ve / veya kaldırmanız ya da başlıkların görüntülendiği alandan mouse sağ tık yaptıktan sonra açılan alfabetik olarak sıralanmış alan seçici listesinden istenilen başlığı  seçmeniz yeterli olacaktır. Kolonları her kullanıcı kendi hesabındayken Araçlar menüsünden “Kolon Tasarımını Kaydet” seçeneği ile kaydedebilirler. Her giriş aşamasında sistem kullanıcıları tanır ve ekranları kendi kolon tasarımları ile açar.
Gelişmiş Arama
<, >, arasında, hariç” gibi daha karmaşık bilgileri aramak için liste ekranında sağ alt kısımda bulunan Customize butonu kullanılmaktadır. Bu buton aktif değilse listenin altında yer alan ek filtre tuşuna basılarak aktif edilir ya da herhangi basit bir filtreleme yapılmasının ardından ekranda görünür. 
Rezervasyon listesi üzerinde Tarih Aralık seçeneği işaretlenerek de bazı sık kullanılan tarih seçenekleri aralıklı olarak süzülebilir.





Gruplama, Grup ve Liste Toplamları
Listenin alt bölümünde bulunan Gruplama butonuna basıldığında üst kısımda tüm ana gruplar belirecektir. Bu listeden mouse vasıtasıyla gerekli başlıkları alıp liste ekranına kaydırıp bırakmanız gruplamaya başlamak için yeterli olacaktır. Grup ve liste altındaki alt bilgilerin de kırılımları aynı şekilde genişletilerek açılabilir. Aşağıdaki örnekte; Konaklayanlar listesi Acentasına – Acentaların Oda Tipine ve Oda Tipleri içinde de Yetişkin sayısına göre gruplandırılmıştır. Gruplamalardan sonra Grup Alt Bilgi ve Liste Alt Bilgi tuşları kullanılarak mouse’un sağ tuşu yardımıyla toplam ve alt toplamlar da görünür yapılabilir. Gruplama seçeneğinden vazgeçmek için yine Gruplama kutucuğuna tıklamak yeterli olacaktır.



Listenin Çıktısını Almak
Ekranda düzenlemiş olduğunuz şekilde liste çıktısı almak isterseniz “Gönder” butonuna basmanız yeterli olacaktır. Sayfanın önizlemesi ekrana geldiğinde sayfa yapısını ayarladıktan sonra çıktıyı alabilirsiniz. 



Tasarlanmış Liste Çıktısı Almak
Rapor tasarımını kendi isteğinize göre düzenleyip çıktısını almak ya da bilgisayarınızda dosya olarak saklamak isterseniz Gönder butonunun yanındaki ufak oku tuşlamanız yeterli olacaktır. Burada Listeyi Excel e Gönder seçeneğini seçip açılan Excel Kitapçığında dilediğiniz değişiklikleri yapabilir, çıktı veya dosya olarak saklayabilirsiniz. 


Excel Çıktısı Örneği:



Tek ve/veya Birden Fazla Kayıt Seçimi
Ekranda bir kayıt seçmek için mouse ile kayıdın üzerine bir kez tıklayabilir veya klavye vasıtası ile seçiminizi yapabilirsiniz. Birden çok kayıt seçmek için SHIFT tuşunu veya CTRL tuşunu kullanabilirsiniz. SHIFT tuşu ile ardışık birçok kayıt seçebilirsiniz. CTRL tuşu ile sırasız olarak birden çok kaydı seçebilirsiniz. Ctrl tuşu basılıyken yapmış olduğunuz karışık sıralı seçimler aşağıdaki gibi olacaktır.



Kayıt Ekleme, Düzenleme, Çoğaltma ve Silme

 “Ekle ” tuşu yeni kayıtlar eklemek için kullanılır
“ Yenile ”  tuşu kayıtların içeriğinde değişiklikler yapmak için kullanılır
“ Göster ” tuşu seçili olan kaydın detaylarını görmek üzere içerisine girer ,değişiklik yapılamaz.
“ Sil ” tuşu seçili kayıt / kayıtları silmek için kullanılır
“ Seç ” tuşu seçili olan kayıdı seçip diğer bir forma transfer etmek için
Belge ” tuşu seçili olan kayıda bekle eklemek ve saklamak için kullanılır. JPeg, Pdf, xls, ve doc.           Uzantılı dosyalar için ekleme yapılabilir.
“ Çoğalt ” tuşu seçili olan kaydın aynı özelliklerde bir kopyasını oluşturur
“ Yazdır ” tuşu bir listeler için özel tasarlanmış raporları açar.
“Gönder”  tuşu listenin ekran çıktısını verir.
“Araçlar”  tuşu liste form dizaynını açma, tasarım kaydetme vb gibi fonkiyonları içerir.
“Kaydet”  tuşu formun kaydedilmesini sağlar.
“Kaydet ve Yeni”  tuşu formun kaydelerek boş bir rezervasyon formunun açılmasını sağlar.
“Kapat”  tuşu listenin kapatılmasını ya da parametreye göre min. olmasını sağlar. 

Form Çıktıları
Tasarlanmış olan herhangi bir formu yazdırmak veya farklı formatlarda çıktısını almak için “Yazdır” tuşunu kullanırız. Yazdıra tıkladığımızda ekranda açılan pencere içerisinde daha önceden oluşturulmuş formatlarda çıktı seçenekleri gelir. Herhangi birini seçerek önce ekranda önizlemesini yapabilir ya da direk yazıcıya çıktısını gönderebilirsiniz. Form yazdır ekranlarında çıkan Tasarla (yetkilendirme dâhilinde) raporu arzu ettiğiniz formata getirebilmeniz için şematik olarak üzerinde değişiklikler yapmanıza izin verir. 


Form Güvenlik Ayarları
Formlardaki kullanıcı yetkilerini (kayıt görme, yenileme, silme, ekleme) düzenleyebilmek için form ekranının sol üstünde bulunan ufak anahtar sembolüne tıklamamız yeterlidir. Menüye girdiğimiz zaman kullanıcı gruplarının ve yetkilendirmelerinin bulunduğu ekran karşımıza gelir. Grubun yetkisi ne olursa olsun formda yetkilendirme yapılmış ise öncelik bu yetkilendirmede olacaktır.



Araçlar Menüsü


Kolon Tasarımını Kaydet
Liste üzerinde yapılan kolon değişiklikleri araçlar menüsü altındaki “Kolon Tasarımını Kaydet” fonksiyonu ile kaydilerek, listenin her zaman o şekilde açılması sağlanır.
Form Tasarımını Sil
Listeye yeni bir kolon eklendiğinde herkesin bu kolondan yararlanabilmesi için ilk exe güncellemesi sonrasında  “Form Tasarımını Sil” fonksiyonu ile daha önce sabitlenen tasarımların iptal edilmesi sağlanır.
Zorunlu Alanları Seç
Bu satıra yazılmış olan alan isimleri, kullanıcıların içlerine herhangi bir bilgi girmeden çıkamayacakları alanları belirler. Rezervasyon girişi sırasında market ve kaynak kodlarının zorunlu tutulabilmesi vb gibi zorunluluklar bu fonksiyon ile tanımlanır.

0 yorum:

Yorum Gönder